Potrivit OUG nr.28/1999 republicata si HG nr.479/2003 republicata, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, obligatia utilizarii casei de marcat fiscale o au agentii economici care livreaza bunuri catre populatie sau/si presteaza servicii catre populatie cu caracter permanent. Obligatia de utilizare a casei de marcat ia nastere de la data inceperii activitatii.
Exceptii de la utilizarea casei de marcat:
- serviciile de alimentatie publica efectuate in mijloace de transport public de calatori;
- vanzarea de ziare si reviste prin distribuitorii specializati;
- transportul public de calatori in interiorul unei localitati pe baza de bilete sau abonamente tiparite conform legii, precum si cu metroul;
- activitatile pentru care incasarile se realizeaza pe baza de bonuri cu valoare fixa tiparite conform legii
- bilete de acces la spectacole, muzee, expozitii, targuri si oboare, gradini zoologice si gradini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc si altele similare;
- activitatile de asigurari si ale caselor de pensii, precum si activitatile de intermedieri financiare, inclusiv activitatile auxiliare acestora.
- activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale;
- vanzarea obiectelor de cult si serviciile religioase prestate de institutiile de cult; – comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda;
- serviciile de instalatii, reparatii si intretinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului; – vanzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de catre agentiile de turism, definite potrivit legii;
- furnizarea la domiciliul clientului a energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobila, de posta si curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet;
- efectuarea lucrarilor de constructii, reparatii, amenajari si intretinere de locuinte;
- serviciile medicale cu plata prestate la domiciliul sau la locul de munca al clientului;
- serviciile de transport feroviar public de calatori in trafic intern si international, prestate de societati comerciale persoane juridice romane.
Cum imi aleg casa de marcat?
In primul rand modul in care se conecteaza la serverele ANAF : casele de marcat cu conexiune WiFi NU genereaza costuri suplimentare
Numarul de bonuri estimate zilnic si numarul de articole care vor fi in casa de marcat
Pretul casei de marcat si ce include acel pret
Performantele de imprimare a casei de marcat precum si costurile anuale cu serviciile
Preturile consumabilelor
Ce servicii cuprinde contractul de service si daca aveti posibilitate de garantie nelimitata in cazul incheierii acestuia
Posibilitatea de conectare la PC si modul in care se poate realiza
Aparatele de marcat electronice fiscale se livreaza prin distribuitori autorizati. Acestia au obligatia sa asigure service pentru casele de marcat comercializate.
Vreau o casa de marcat. Pot lucra de maine pe ea?
Daca se depune formularul C801 in SPV raspunsul este DA.
Pentru a emite bonuri fiscale pe o casa de marcat, aceasta mai intai trebuie sa fie fiscalizata. Acest lucru se face in obtinerii NUI prin depunere fizica a dosarului la ANAF sau online prin SPV solicitant .
Achizitioneaza AICI o Casa de Marcat fiscala cu Jurnal Electronic
Care este procedura de fiscalizare a unei case de marcat?
Fiscalizarea unei case de marcat se face in 3 etape.
Dupa achizitia unei case de marcat trebuie sa depuneti un dosar la Directia Generala a Finantelor Publice (D.G.F.P.)
Dosarul pentru obtinerea seriei fiscale trebuie sa cuprinda urmatorele acte:
De la firma dumneavoastra, cumparatorul:
Copie certificat de inregistrare CUI;
- Copie certificat de inregistrare fiscala
- CIF (numai pt. firmele platitoare de TVA);
- Dovada spatiului pentru punctul de lucru unde se instaleaza (contract inchirere, comodat, vanzare-cumparare, certificat constatator de la registrul comertului, etc.)
- Copie act constitutiv;
- Copie act de identitate asociat/administrator;
- Stampila societatii;
De la firma nostra/vanzatorul casei de marcat veti primi:
- Copie dupa factura si chitanta (daca achitati cu OP, acesta trebuie obligatoriu sa fie vizat de banca);
- Copie aviz de distributie si service pentru modelul achizitionat;
- Copie dupa certificatul de garantie;
- Copie dupa procesul verbal de sigilare a casei de marcat;
- Cerere atribuire a numarului de ordine (a seriei fiscale) – 2 exemplare;
(D.G.F.P.) poate solicita si alte documente necesare pentru completarea dosarului.
Achizitioneaza AICI o Casa de Marcat fiscala cu Jurnal Electronic
Instruirea si fiscalizarea se vor face gratuit, la locul de instalare a casei de marcat (punctul de lucru) sau la sediul nostru din Bucuresti .
La fiscalizare veti primi de la tehnicianul de service:
- Primul BON FISCAL si primul Raport Z;
- Declaratia de instalare in 4 exemplare;
- Cartea de Interventii;
- Registrul Special;
Mai trebuie sa atasati de la firma dvs:
- Copie + original a certificatului de la D.G.F.P.;
- Copie dupa CUI;
- Copie dupa CIF (numai daca firma d-stra este platitoare de TVA).
Cu aceste acte trebuie sa va prezentati pt. vizat la Administratia Financiara de teritoriu, (administratia de care apartine punctul de lucru), in maxim 24 de ore de la fiscalizare.
Neprezentarea in acest termen va atrage o amenda catre dvs de la 2.000 la 4.000 lei.
Contractul de service. Chiar am nevoie de el?
Contractul este obligatoriu inca de la achizitia casei de marcat . In general un contract de service poate fi foarte folositor utilizatorului avand consultanta telefonica , reconfigurare telefon , reprogramare antet casa marcat si multe alte servicii dar si interventii la punctul de lucru si scutindu-l de drumuri pana la firma de service.
Contractul de service este obligatoriu conform art.102 alineat 8 si 9 din HG479/2003 completata cu HG804/2017 si se achizitioneaza separat – click aici pentru contract service
Art.102 alineat 8 si 9 din HG479/2003 completata cu HG804/2017 .
“(8) Distribuitorii autorizaţi sau unităţile acreditate din reţeaua acestora au obligaţia să anexeze la cartea de intervenţii o copie a contractului de service pentru aparatul în cauză, pentru perioada de garanţie sau pentru perioada de postgaranţie, după caz.
(9) În situaţia în care la punctul de lucru al utilizatorului funcţionează aparate de marcat electronice fiscale de acelaşi tip, iar service-ul este asigurat de acelaşi distribuitor sau unitate acreditată a acestuia, contractul de service prevăzut la alin. (8) se anexează la o singură carte de intervenţii”
Ce este fondul de sertar?
Fondul de sertar sau fondul de rulaj, este o suma de bani pe care o tineti in casa de marcat pentru a da rest la clienti.Acesti bani se introduc in casa de marcat la deschiderea de zi si se scot din casa de marcat inainte de a da raportul Z.
Pot folosi casa de marcat in comert ambulant? Ce este comertul ambulant?
Conform Ordonantei 99/2000 lit. F : Comertul ambulant este activitatea de comercializare cu amănuntul realizată prin trecere dintr-un loc în altul, în rulote mobile, standuri mobile, chioşcuri mobile sau în vehicule special amenajate;
Pentru a putea inregistra o casa de marcat pentru a face comert ambulant trebuie sa aveti o societate comerciala sau intreprindere individuala la sediul declarat, cu codul CAEN aferent comertului ambulant. Aceste coduri CAEN sunt: 4789.4799. Odata inregistrata puteti vinde in conditii normale.
Ce trebuie sa fac la inchiderea punctului de lucru, din punct de vedere al casei de marcat?
Memoria casei de marcat va fi scoasa de catre firma de service. Va trebui sa sunati si sa faceti o programare la firma de service pentru o predare de memorie fiscala. Acte necesare predare memorie fiscala :
- Declaratia de instalare ;
- Adresa de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala ;
- Cartea de interventii ;
- Registrul special al casei de marcat .
Dupa ce ati predat memoria fiscala, daca vreti sa redeschideti un nou punct de lucru, va trebui doar sa achizitionati o noua memorie fiscala si sa reincepeti procedura de fiscalare a unei case de marcat.
Achizitioneaza AICI o Casa de Marcat fiscala cu Jurnal Electronic
1 thoughts on “Cine este obligat sa foloseasca o casa de marcat fiscala?”
Comments are closed.