Fără categorie

Cum alegi cântarul comercial: sfaturi utile

cantar comercial - cum il alegi

Orice afacere ce se ocupă de produse vrac sau care se vând la sută de grame ori la kilogram va avea nevoie de un cântar comercial omologat. Ce înseamnă omologat? Această denumire se referă la un dispozitiv pe care autorităţile ce reglementează astfel de afaceri îl recunosc şi îl accepta ca fiind potrivit pentru un comerţ transparent şi cinstit.

Nu orice fel de cantar va putea fi utilizat în afaceri, astfel că nu este o idee bună să achiziţionezi un dispozitiv de orice fel, fără a verifica în prealabil că acesta corespunde normelor şi cerinţelor în vigoare.

Există mai multe tipuri de cântare comerciale pe care le poţi achiziţiona, însă totul depinde de nevoile afacerii tale, dar şi de specificul acesteia.

Dacă îţi doreşti să afli mai multe despre legislaţia legată de obiectele de măsurare în comerţ, dar şi sfaturi utile pentru alegerea unui cântar comercial, am pregătit pentru tine câteva informaţii care să îţi vină în ajutor:

1. Cum alegi cantarul comercial: legislaţie

Iată cele mai importante aspecte din lege care ţin de produsele şi sistemele de măsurare, inclusiv cântarele electronice:

Ce fel de activităţi de măsurare sunt supuse verificării sau controlului metrologic legal?

“Art. 21. – Se supun controlului metrologic legal măsurile care se încadrează în următoarele categorii:

  1. a) măsurările efectuate în cadrul unor tranzacţii comerciale sau măsurările pe baza cărora se stabilesc costuri pentru utilităţi publice, tarife, taxe, daune, impozite şi altele asemenea;
  2. b) măsurările efectuate asupra unor mărimi ce afectează interesele cetăţenilor, cum sunt: concentraţia de zahăr şi concentraţia de alcool în băuturi, concentraţia de grăsimi în lapte şi unt, masa hectolitrică şi umiditatea cerealelor, viteza autovehiculelor, concentraţia alcoolică din sânge şi altele asemenea;
  3. c) măsurările efectuate asupra unor mărimi ce afectează sănătatea şi siguranţa populaţiei, precum şi mediul, cum sunt: poluanţii organici şi metalici din apă, pesticide şi alte substanţe toxice, gazul de eşapament al autovehiculelor, conţinutul de noxe din atmosferă şi altele asemenea;
  4. d) măsurările care privesc produsele şi mărfurile care se livrează şi se vând preambalate, conţinând cantităţi determinate, indicate prin etichetare sau sub altă formă, precum şi produsele cu gramaj declarat, fără a fi preambalate;
  5. e) alte măsuri din domeniile care pot afecta sănătatea şi securitatea persoanelor şi protecţia mediului. Pentru domeniile în care se utilizează aceste categorii de măsurări, metodele de măsurare se stabilesc de către autorităţi, după caz.” (extras Legea nr. 178 din mai 2003)

În ce domenii se aplică controlul metrologic legal?

“Art. 3. – Mijloacele de măsurare şi măsurările care sunt utilizate în domenii de interes public privind sănătatea şi siguranţa populaţiei, ordinea publică, protecţia mediului, perceperea taxelor şi drepturilor, protecţia consumatorilor sau corectitudinea tranzacţiilor comerciale se supun controlului metrologic legal, conform prevederilor prezentei ordonanţe.

Activităţile agenţilor economici, care au ca obiect mijloacele de măsurare şi măsurările prevăzute la alin. 1, sunt supuse controlului metrologic legal, prin autorizare şi supraveghere metrologică, conform prevederilor prezentei ordonanţe.”(extras Legea nr. 178 din mai 2003)

2. Alegerea cântarului comercial: tipuri de afaceri

alegerea unui cantar comercial

Exista mai multe tipuri de afaceri unde un cântar comercial este util, de la afaceri în HoReCa şi până la afaceri cu haine. Descoperă câteva dintre business-urile unde un cântar comercial este necesar:

  • Afaceri HoReCa. Un restaurant, o cafenea sau o cofetărie va avea nevoie de un cântar electronic pentru a funcţiona legal şi pentru a oferi servicii de calitate. Fie că este vorba despre cântărirea unor produse finite sau a materiei prime, un astfel de dispozitiv nu poate lipsi din astfel de întreprinderi.
  • Magazine alimentare. Un magazin alimentar, indiferent de tipul său, va vinde de cele mai multe ori şi alimente ce trebuie cântărite, fie că este vorba despre carne, bomboane vrac sau legume. De aceea, un cântar comercial este obligatoriu în astfel de afaceri.
  • Magazine de haine. Anumite magazine de haine, în special cele Second Hand, comercializează haine la kilogram, iar un cântar ce funcţionează corect şi respecta normele în vigoare este necesar pentru transparență faţă de clienţi.

 

3. Cum alegi corect cântarul comercial: sfaturi utile

Dacă vrei să alegi cantarul comercial fără bătăi de cap, am pregătit pentru tine câteva sfaturi utile:

  • Ţine cont de cât de des îl vei folosi. Dacă afacerea ta se bazează pe bunuri speciale sau preţioase care necesita cântărire, atunci cântarele cu precizie ridicată reprezintă cea mai bună alegere, deoarece acurateţea va fi importantă, iar folosirea dispozitivului se va face zilnic, de mai multe ori pe zi. În cazul în care ai un business în HoReCa, atunci poţi să iei în considerare utilizarea unui sistem POS ce are un cântar electronic integrat. Pentru afacerile în care măsurarea nu este esenţială, însă se realizează uneori, un cântar comercial omologat cu funcţii de bază este suficient.
  • Alege producători de încredere. Nu te grăbi să cumperi un cântar pentru afacerea ta fără a verifica experienţa în branşa a producătorului şi dacă acesta oferă toate certificările necesare pentru produsele vândute.

Cântarul comercial este esenţial în anumite tipuri de afaceri. Dacă business-ul tău implica utilizarea unui cântar, asigură-te că alegi un producător cu experienţă şi care oferă dispozitive omologate şi nu uita să îl alegi în funcţie de specificul afacerii tale.

1 thoughts on “Cum alegi cântarul comercial: sfaturi utile

Comments are closed.