În zilele noastre nu există firme din domeniul alimentar ori Horeca care și-ar putea îndeplini activitatea fără să dețină cântar comercial. Deși ar putea părea că acest echipament fiscal este modern, adevărul este că are rădăcini până în Antichitate. Nevoia omului de a face comerț și de a cunoaște cu exactitate greutatea produselor stă la baza evoluției balanței.
Strămoșul cântarului de mare precizie din prezent este o balanță primitivă utilizată de egipteni. Dacă ți-am stârnit interesul, te invităm să descoperi în continuare o scurtă istorie a cântarului comercial, cu accent pe principalele etape de dezvoltare prin care a trecut.
Cântarul comercial, folosit prima dată de egipteni
Poporul egiptean este apreciat până în zilele noastre pentru priceperea în domeniul comerțului și meșteșugului, dar și în domeniul invențiilor. Primul aparat de cântărit a fost o balanță utilizată de acest popor antic în mileniul al patrulea î.Hr., potrivit wikipedia.org. Obiectul avea o formă simplă, brațul orizontal fiind susținut la mijloc de un pivot și dispus pe laterale, la distanțe egale, cu două talere suspendate cu sfoară. La început, cântarul primitiv a fost folosit pentru a cântări și compara produse destinate trocului și pentru a determina masa prafului de aur pe care îl primeau, uneori, vânzătorii în schimbul bunurilor. Egiptenii se mândreau în acele vremuri că balanța lor avea o acuratețe de aproximativ 99%. Tot egiptenii au fost cei care au introdus și conceptul utilizării greutăților pentru a afla masa unui produs în urma echilibrării balanței.
Istoria spune că balanța comercială a fost îmbunătățită semnificativ de romani. Modelul creat de ei avea, pe una dintre jumătățile brațului, o singură contragreutate etalonată, care putea fi deplasată de-a lungul pârghiei, până când aceasta stătea în echilibru. Ei au făcut balanța astfel încât porțiunea punct de sprijin să fie sprjinită pe un pivot ascuțit la capătul de sprijin, pentru a oferi o balansare cât mai exactă în momentul cântăririi.
Se mai spune, de asemene ca, în anul 1500, Leonardo da Vinci a dat naștere primei balanțe care indica greutatea. Obiectul era pus pe taler, iar scala de măsurare funcționa ca un pendul. Mai exact, își găsea poziția de echilibru cu ajutorul unui fir de plumb.
Cântarul comercial, puncte importante în evoluția sa
Odată cu trecerea timpului, cântarul comercial a evoluat semnificativ și pot fi cântărite cu ajutorul lui lucruri care păreau imposibile în trecut. Producătorii au scos pe piață modele adaptate pentru fiecare tip de business, întrecându-se în funcții care mai de care mai utile.
O etapă importantă în evoluția cântarului a avut loc la mijlocul secolului al XVIII-lea. Joseph Black, un chimist scoţian, a descoperit o nouă tehnică de construire a unei balanţe de laborator cu braţul rigid, cântărind foarte puţin, sprijinit pe un pivot cu muchia îngustă, asemănătoare unei lame de cuţit. Balanţele construite după acest tipar au fost utile muncii de laborator din 1750 până în 1950. Din anul 1948, construirea cântarelor a fost orientată spre cele cu un singur taler.
Altă etapă importantă în istoria cântarelor comerciale este ultima jumătate a secolului XX. În anii 1950 apare popularul cântar digital. Acesta conţine rezistenţe metalice sub forma unor folii metalice foarte subţiri. Sub acţiunea unei greutăţi, acestea se comprimă şi îşi schimbă rezistenţa electrică, care este citită de un microchip, apoi interpretată şi afişată.
În prezent, sunt extrem de apreciate cântarele electronice. AMEF propune cantare comerciale operate cu baterii care asigură o autonomie de până la 24 de luni. Echipamentele sunt dotate cu port de alimentare USB și pot fi alimentate prin intermediul unui încărcător de telefon.
Principalele avantaje ale unui cântar electronic cu baterii sunt: autonomia (nu necesită conectarea la o sursă de curent), costurile reduse cu mentenanța și facilitățile moderne (design anti murdărie și anti-insecte).
Toate produsele vândute de AMEF au verificare metrologică inclusă, valabilă timp de 12 luni.